Super Mobilier la comanda

Tel 0741 135 223

Cum să impermeabilizați MDF: un ghid practic

MDF este mai puțin costisitor decât alte panouri, inclusiv placaj, și are multe utilizări. Poate fi folosit pentru plinte, dulapuri, blaturi, panouri decorative, mobilier, podele, rafturi, semnalizare, izolare fonică, suport și multe alte articole. Din păcate, majoritatea MDF-urilor nu sunt impermeabile, totuși, dacă doriți să știți cum să impermeabilizați MDF-ul, suntem aici pentru a vă ajuta!

MDF este un produs din lemn de inginerie ieftin, care de obicei nu este impermeabil. Cu toate acestea, ați putea opta pentru un MDF rezistent la apă mult mai scump. Alternativ, aplicarea mai multor straturi de etanșant sau grund pentru lemn de calitate și unul sau două straturi de vopsea impermeabilă pe toate suprafețele este o modalitate ieftină de a impermeabiliza MDF-ul.

În acest ghid, vom discuta cum reacționează MDF-ul la umiditate, dacă poate fi folosit în zone umede în interior sau în exterior și dacă vopseaua și alte finisaje îl vor face impermeabil. Vă vom oferi un ghid pas cu pas despre cum să faceți MDF rezistent la apă. În plus, explicați cum să sigilați marginile, de unde să cumpărați MDF rezistent la umiditate și identificați cea mai bună modalitate de a impermeabiliza MDF-ul.

 

Este MDF rezistent la apă?

MDF are un exterior întărit de adeziv rășină și fibră de lemn care îl face rezistent la umiditate, dar nu este impermeabil. În plus, orice tăieturi sau lucrări de suprafață vor expune fibrele de lemn din interior la umezeală, ceea ce le va face să se umfle. Cu toate acestea, este relativ ușor să îmbunătățiți rezistența la umiditate pentru a face MDF mai rezistent la apă. Indiferent dacă este utilizat în scopuri interioare sau exterioare, va necesita întreținere regulată pentru a preveni uzura zilnică și expunerea de la deteriorarea stratului de protecție, ceea ce va face ca MDF să se deformeze, să se îndoaie sau să se deterioreze.

Se poate uda MDF-ul?

MDF este rezistent la umiditate, așa că puțină umiditate nu ar trebui să-l rănească. Acestea fiind spuse, totuși, scufundarea sau așezarea MDF în apă pentru orice perioadă de timp poate provoca umflarea, deformarea și extinderea acestuia. Apa care este stropită și ștersă nu va deteriora suprafața întărită, dar mărgelele de apă lăsate să se usuce pe ea pot face ca finisajul să devină neclar.

Neclaritatea se datorează absorbției umidității și umflării fibrelor de lemn odată ce adezivul întărit este înmuiat de umiditate. Cu cât umezeala stă mai mult timp pe MDF, cu atât este mai probabil să provoace daune, chiar și la versiunile MDF rezistente la umiditate. Cu toate acestea, există modalități de a proteja MDF-ul de umiditate sau puteți găsi un furnizor de MDF Medite Exterior sau MDF Medite Tricoya Extreme, care sunt evaluate la exterior pentru a dura 50 de ani.

Puteți folosi MDF în exterior?

Utilizarea MDF standard în exterior este posibilă, dar nu este recomandată. MDF folosit în exterior trebuie să fie complet etanșat pe ambele fețe și pe toate marginile, canelurile, tăieturile, găurile pentru șuruburi etc. pentru a preveni absorbția umidității și deteriorarea. Aceasta înseamnă menținerea și reaplicarea materialului de etanșare o dată sau de două ori pe an și, uneori, mai frecvent, în funcție de condițiile de mediu și de utilizare sau abuz. Există, totuși, materiale MDF rezistente la umiditate și chiar impermeabile, dar sunt mult mai scumpe decât MDF-ul standard.

Este MDF rezistent la apă atunci când este vopsit?

MDF are un finisaj dur, neted și este conceput pentru a fi vopsit sau vopsit , nu lăsat nefinisat. Vopseaua va ajuta la etanșarea suprafeței și la protejarea acesteia de deteriorarea umidității, dar nu neapărat să o facă rezistentă la apă sau impermeabilă. Cel mai bine este să folosiți un etanșant rezistent la apă înainte de vopsire, deoarece vopseaua în sine poate să nu reziste condițiilor de mediu sau de utilizare.

Folosirea unui etanșant sau grund rezistent la apă împreună cu vopsea impermeabilă va îmbunătăți foarte mult și finisajul impermeabil. Este important de reținut că toate marginile, tăieturile, canelurile și găurile pentru elemente de fixare să fie sigilate pentru a împiedica umezeala.

Puteți face placa MDF rezistentă la apă?

 

MDF este de obicei rezistent la umiditate, dar nu este rezistent la apă. Este posibil să faceți MDF obișnuit mai rezistent la apă sau la umiditate, dar începând cu MDF-ul rezistent la umiditate (MR) poate fi mai bun, deoarece este fabricat cu rășini rezistente la umiditate, ceea ce îl face mai scump. Începeți prin aplicarea unui material de etanșare sau grund pentru lemn de calitate înainte de a finisa cu vopsea rezistentă la umiditate sau utilizați vopsea, lac sau lac pentru a sigila lemnul.

Cu toate acestea, unele poliuretani și finisaje pe bază de apă nu vor adera la suprafețe, așa că evitați-le. Asigurați-vă că verificați dacă produsul ales este conceput pentru a fi utilizat pe material MDF, poate fi necesar să căutați pe site-ul web al producătorului pentru informațiile respective. Dacă este posibil, alegeți produse care declară că sunt 100% impermeabile, nu doar rezistente la apă.

Notă pro: impermeabilizarea va proteja MDF-ul de apă și umiditate. Nu este destinat să-l protejeze de scufundarea prelungită în apă.

1. Sigilant pentru lemn

Îmbunătățirea rezistenței la umiditate sau la apă a MDF-ului începe cu un material de etanșare pentru lemn de bună calitate. Ambele MDF sau MR-MDF acceptă vopseaua și vopseaua bine, așa că folosirea unei perii și o rolă sau un pulverizator funcționează pentru aplicarea majorității finisajelor. Unele finisaje necesită șlefuirea ușoară a MDF-ului înainte de aplicarea finisajului, așa că citiți întotdeauna instrucțiunile producătorului.

Pe piață există mai mulți etanșanți grozavi pentru lemn, cum ar fi KILZ Adhesion pentru uz interior și exterior. Este un grund și etanșant de latex (pe bază de apă), cu uscare rapidă, cu aderență ridicată, pentru pregătirea mai multor tipuri de suprafețe, inclusiv MDF.

Sigilează suprafețele poroase și se leagă de majoritatea materialelor rezistente la vopsire pentru a oferi un finisaj dens, lucios, cu o aderență excelentă a stratului superior. Deci, va sigila marginile tăiate, suprafețele frezate sau sculptate și se va lipi de suprafețele întărite din MDF. Majoritatea materialelor de etanșare pentru lemn sunt utilizate cu un strat de calitate superioară pentru a face un finisaj mai rezistent la apă.

2. Lac

Lacul este folosit în mod obișnuit pentru a sigila lemnul și va pătrunde în suprafețele poroase pentru a le face mai rezistente la apă. Lacul este un amestec de solvenți, rășini și uleiuri de uscare care produc un strat de acoperire rezistent la zgârieturi și la apă. Folosirea unui lac impermeabil pentru exterior va sigila MDF și îl va face mai rezistent la apă.

Căutați un lac de exterior pe bază de ulei, cum ar fi lacul RUST-OLEUM SPAR . Nu numai că este rezistent la apă, dar și UV, sare și mucegai. Acest lac conține uretan, făcându-l mai durabil și mai flexibil, astfel încât nu se va crăpa cu expansiune și contracție sau mișcare. Produce un finisaj lucios și se usucă la atingere în aproximativ 2 ore, dar poate dura până la 3 zile pentru a se întări complet.

3. Shellac

Shellac este o modalitate ieftină de a sigila lemnul înainte de a-l vopsi și este folosit în mod obișnuit de dulgheri și pictori pentru a acoperi nodurile, astfel încât acestea să nu fie vizibile prin finisaj. MDF nu are noduri, dar șelacul se va lega cu fibrele de lemn de la suprafață, oferind un finisaj mai rezistent la apă. Odată ce șelacul este uscat, acesta trebuie acoperit cu vopsea impermeabilă pentru a crește protecția împotriva umezelii.

Shellac se face folosind secrețiile uscate de la bug-ul Lac și amestecându-l cu alcool sau alt solvent și aplicându-l pe lemn. Fulgii de secreție uscată sunt disponibili în diferite culori, astfel încât să vă puteți amesteca singuri sau puteți achiziționa BIN Advanced de la Zinsser șelac alb sintetic Are o aderență excelentă, etanșează lemnul și MDF și previne apariția petelor, nodurilor și taninurilor. Chiar blochează mirosurile să nu scape.

4. Pata

Există multe tipuri diferite de pete pe piață atât în ​​formate pe bază de apă, cât și pe bază de ulei. De obicei, sunt folosite cu un strat de acoperire pentru a face MDF mai rezistent la apă, dar pot fi folosite singure pentru efecte interioare sau decorative. Trebuie remarcat, totuși, că, datorită construcției sale, pata nu pătrunde adânc în MDF.

Dacă sunteți în căutarea unei vopsele de lemn de calitate pe bază de ulei pentru MDF, consultați MINWAX Weathered Oak . Este ușor de aplicat, se usucă rapid și are o culoare bogată, uniformă. Funcționează bine pe MDF pentru dulapuri, mobilier, uși și semnalizare. Doar aplicați-l pe lemn, lăsați-l să stea timp de 5 până la 15 minute și ștergeți orice exces. Lăsați-l să se usuce timp de 5 sau 6 ore, apoi sigilați-l cu un strat transparent rezistent la apă.

5. Sigilant epoxidic

Materialele de etanșare epoxidice oferă o etanșare impermeabilă impenetrabilă pentru ceea ce sunt aplicate, inclusiv MDF. Sunt foarte durabile, rezistă la zgârieturi, exfoliere, decolorare și bășici și sunt rezistente la UV. Sigilanții epoxidici pot fi utilizați în interior sau în exterior pentru a impermeabiliza MDF-ul, totuși, o zgârietură adâncă sau o înțepătură poate permite pătrunderea umezelii și poate cauza deteriorarea.

Există mai multe dispozitive de etanșare epoxidice diferite care nu necesită amestecarea diferitelor componente, cum ar fi etanșantul latex epoxidic Ronseal Wood Stain sau Vopseaua de santină pe bază de epoxid TotalBilge . Ambele sunt vopsele rezistente la apă, rezistente, durabile și flexibile, ușor de utilizat, care etanșează MDF și alte materiale de umiditate și alte substanțe.

6. Ulei uscat

Uleiul de uscare este de obicei un ulei vegetal care reacționează cu oxigenul din aer pentru a se întări și usca încet, cum ar fi uleiul de in, de mac, de perilla, de nucă și de ulei de tung. Dacă utilizați ulei de uscare pentru a etanșa MDF, asigurați-vă că stratul superior este, de asemenea, pe bază de ulei pentru o mai bună aderență a vopselei. Cu toate acestea, asigurați-vă că uleiul de uscare s-a uscat înainte de a aplica stratul superior.

Există multe uleiuri de uscare diferite pe piață și majoritatea funcționează în același mod pentru a sigila lemnul. Unul dintre acestea este pur și crud Sunnyside sau uleiul cu uscare mai rapidă fiert Sunnyside . Va pătrunde pentru a proteja lemnul pentru a ajuta la impermeabilizarea MDF-ului. Poate fi aplicat direct pe lemnul netratat sau poate fi adăugat direct pe pete și vopsele pe bază de ulei. Uleiurile de uscare crude durează 2 până la 6 zile sau mai mult pentru a se usuca și a se întări, în timp ce semințele de in fierte se întăresc de obicei în 18 ore.

7. Latex lichid

Latexul lichid sau vopselele pe bază de latex se usucă mai repede decât uleiurile, produc mai puține COV și oferă o etanșare impermeabilă care aderă bine la MDF și alte materiale. Poate fi folosit atât ca sigilant, cât și ca strat de acoperire impermeabil pentru a sigila și a proteja împotriva umezelii. Vopselele latex pot fi aplicate cu pensula, rola si pulverizatorul auto.

Touch Ultra Cover de la Rust-Oleum Painter Vopseaua latex este un astfel de produs și este disponibilă în mai multe culori. Folosit pentru etanșarea MDF-ului, oferă un finisaj neted și durabil, de lungă durată, care rezistă la decolorare și ciobire. Poate fi folosit în interior sau în exterior și de obicei se usucă la atingere în 30 până la 60 de minute.

8. PVA

PVA este prescurtare pentru acetat de polivinil sau alcool, un polimer sintetic din plastic utilizat pentru fabricarea adezivilor pentru lemn, folii subțiri de plastic sau acoperiri și alte produse. Utilizarea PVA pentru a sigila MDF necesită, de obicei, subțierea unui adeziv PVA cu apă până la un maxim de 50:50 PVA pe apă și aplicarea acestuia pe toate suprafețele. Odată uscat, trebuie aplicat un strat de vopsea rezistent la apă.

O varietate de producători produc adezivi pentru lemn pe bază de PVA, cum ar fi Elmer's Carpenter's Wood Glue Max . Diluat cu apă și vopsit sau răspândit pe toate suprafețele din MDF, va oferi o etanșare puternică, durabilă, care se usucă rapid. PVA ar trebui să aibă un strat superior de vopsea impermeabilă aplicat pentru o protecție suplimentară.

Cum se impermeabilizează MDF-ul

Pentru a impermeabiliza MDF-ul pentru a preveni umflarea, deformarea și deteriorarea produsului în alt mod, selectați un material de etanșare sau grund aprobat pentru utilizare cu MDF. Următorii pași vor ajuta la impermeabilizarea plintelor, panourilor, dulapurilor, mobilierului, ușilor, ornamentelor, semnalizării și a altor articole din MDF.

Pasul 1

Selectați o perie de calitate cu lățime adecvată pentru margini, caneluri și găuri de fixare. Pentru suprafețe mari, utilizați o rolă de 3/8” de calitate pentru aplicare uniformă și finisare a suprafeței.

Pasul 2

Agitați sau amestecați sigilantul sau amorsa conform instrucțiunilor. Dacă utilizați o rolă, turnați o cantitate acceptabilă într-o tavă de vopsea curată sau într-una cu o căptușeală nouă. Înmuiați peria sau rulați rola în vopsea.

Pasul 3

Aplicați amorsa sau etanșantul pe margini, caneluri și găuri pentru șuruburi mai întâi și asigurați-vă că lemnul expus este acoperit. Asigurați-vă că nu există picături sau bălți. Folosiți rola într-un model „Z” sau „W” pentru a aplica sigilantul sau grundul pe suprafețe mai mari, asigurându-vă din nou că este acoperit uniform și că nu există picături. Verificați pentru a vă asigura că nu există locuri ratate. Lăsați să se usuce conform instrucțiunilor producătorului.

Pasul 4

Păstrați pensula și rola pentru a rămâne umede dacă aplicați un al doilea strat în decurs de 6 ore sau curățați conform instrucțiunilor de etanșare sau grund.

Pasul 5

Odată ce unul sau două straturi de etanșant sau grund sunt uscate, aplicați un strat sau două de vopsea impermeabilă urmând pașii de la 1 la 4.

 

Cum să sigilați marginile MDF

Sigilarea marginilor MDF trebuie făcută înainte de instalare pentru a maximiza protecția împotriva umezelii. Folosiți o pensulă de vopsea de calitate de 1 inch sau o rolă cu margini mici pentru a aplica un etanșant impermeabil sau grund pe marginile MDF. Odată uscat, șlefuiți ușor cu un bloc de șlefuit pentru a netezi orice neclaritate cauzată de umflarea și întărirea fibrelor. Curățați praful și aplicați un al doilea strat pentru o protecție sporită. Slefuiți din nou și aplicați mai multe straturi dacă este necesar pentru a obține finisajul dorit.

 

De unde să cumpărați MDF rezistent la umiditate?

MDF rezistent la umiditate (MR) este de obicei disponibil la majoritatea magazinelor de cherestea și de îmbunătățiri pentru locuințe, cum ar fi Home Depot, Menards și Lowes. Selecția variază de la locație la locație, iar unele produse, cum ar fi MDF Medite Exterior, ar putea trebui să fie comandate special.

Forest Plywood, Georgia-Pacific, Windsor Plywood, Roseburg și Weyerhaeuser, pentru a numi câteva, toate fabrică MDF rezistent la umiditate. Deci, există șanse mari să fie unele într-un magazin de lângă tine.

Care este cel mai bun mod de a face MDF rezistent la apă?

Cel mai bun mod de a face MDF impermeabil este să aplicați mai multe straturi de etanșant sau grund pentru lemn de calitate pe toate suprafețele, urmate de unul sau două straturi de vopsea impermeabilă de calitate. Cea mai eficientă metodă este să folosești un etanșant pentru lemn de calitate și o vopsea latex sau epoxidice impermeabilă.

Cea mai ieftină modalitate ar fi să aplicați adeziv PVA diluat sau șelac pe toate suprafețele și mai multe straturi de vopsea impermeabilă. Ca în orice, dimensiunea și locația proiectului și efectul dorit, afectează discuțiile și costurile de hidroizolație. Sperăm că aveți o mai bună înțelegere a modului de impermeabilizare a proiectului dvs. MDF.

Sursa: WeekendBuild